Tortowe szaleństwo
Wybór tortu na wesele na pewno zachęci, każdego smakosza słodkości. Nawet zmęczony szałem narzeczony nie będzie protestował, na odwiedzenie paru cukierni w celu degustacji smakołyków. Na pozór wydawałoby się, że sprawa wyboru tortu to proste zadanie, ale jak to bywa przy organizacji wesela wszystko na swój sposób jest skomplikowane. Tort przede wszystkim musi być smaczny, a na drugim miejscu ładnie się prezentować i być w odpowiednim rozmiarze, aby dla każdego gościa starczył. Krojenie tego przysmaku jest początkiem nowego, wspólnego życia. Jest pierwszym zadaniem, które mamy wykonać wspólnie, jako nowo powstała rodzina. Warto samemu rozdawać tort swoim najbliższym, oddając im przy tym wdzięczność i szacunek pracy jaką włożyli w nasze wychowanie. To taka mała wskazówka ode mnie.
Trudno wam dogodzić i znaleźć tort, który urzekł by wasze podniebienie? Który byłby tak smaczny jak waszej mamy czy babci? Z skądś znam ten problem… Mimo wszystko nie decydujcie się na zrobienie go samemu, będzie to trudne logistycznie. Chyba, że z zawodu jesteście cukiernikami to zupełnie zmienia postać rzeczy. Zachęcam na uczestnictwo w targach ślubnych, które dadzą wam możliwość degustacji ciast w jednym miejscu, nie zabierając przy tym cennego czasu, który tak i tak się powoli kurczy. Oczywiście mile widziane są opinie waszych znajomych czy też innych doświadczonych osób. Najlepiej być na takim weselu, na którym tort przypadł nam do gustu (degustacja bez dodatkowego jeżdżenia). Jeśli nie mieliście takiego szczęścia, poszperajcie w internecie, znajdźcie najlepsze opinie cukierni w mieście i w drogę. Nie wybierajcie tylko znanych firm, nie zawsze ciasta w ich wykonaniu są dobre, a swoje kosztują. Mała cukierenka w osiedlowym sklepie wcale nie musi być gorsza! Jeżeli macie brak pomysłów gdzie szukać, zapytajcie menadżera sali, może on wam podpowie lub zaproponuje własny wyrób. My z mężem zaufaliśmy naszemu ,,przedstawicielowi” bez degustacji i się nie zawiedliśmy, bo tort naprawdę był pyszny.
Przypuśćmy, że macie wybraną cukierenkę. Co jednak zrobić, gdy pani ekspedientka zasypuje nas milionem pytań i zdjęć? Spokojnie już podpowiadam na co należy zwrócić uwagę. Przede wszystkim musicie zastanowić się jak byście chcieli, aby wyglądał wasz tort. Czy ma być piętrowy czy jednopiętrowy, kwadratowy czy jednak tradycyjny okrągły, a może ma mieć inny kształt? Dzięki zdjęciom przedstawionym przez ekspedientkę, łatwiej będzie wam podjąć decyzję, bo będziecie widzieli w jaki sposób został on wykonany przez daną cukiernię. Zawsze, możecie przedstawić swój indywidualny pomysł lub drukując zdjęcie podpatrzone na jakimś portalu. Kiedyś idąc za tradycją wybierano torty okrągłe, piętrowe w jasnych barwach lub kości słoniowej. W teraźniejszości odchodzi się od tej prostoty i urozmaica wypieki kolorowymi kwiatami, polewą, kremem czy masą.
Druga kwestia przy wyborze tortu to styl waszego wesela. Jak wszystko musi ze sobą współgrać. Dlatego wybieramy go po ustaleniu sali, dodatków, kreacji czyli krótko mówiąc prawie na końcu. Przedstawcie próbki cukiernikowi jeśli chcecie idealnie dopasować kolor do waszych dodatków.
Kolejną jak ważną sprawą jest wybór smaku tortu. Między innymi może zadecydować tu pora roku. Jesienią czy zimą możemy wybierać ciasto cięższe, maślane czy czekoladowe. Wiosną i latem dominują lżejsze kremy śmietankowe, bardziej orzeźwiające w swoim smaku wzbogacone owocami sezonowymi. Wybierając wymyślny kształt tortu pamiętajcie, że jego smak nie może być banalny. Przykładowo wybierając krem czekoladowy z pomarańczą, pobudzimy nasze kubki smakowe i podkreślimy inność ciasta. Wybierajmy składniki najmniej alergizujące, aby każdy mógł zagłębić się w smak Waszego tortu.
Kolejnym często pojawiającym się pytaniem jest czy dekorować tort figurkami lub innymi zdobieniami?Jak najbardziej, ale lepiej wybrać zdobienie kwiatami, owocami oraz dekoracjami z masy cukrowej. Natomiast jeśli chodzi o figurki łabędzi, serc, Pana i Pani młodej ustawionej na ostatniej wieżyczce tortu to dla jednych osób będą świetnie się prezentować, ale dla innych będą kojarzyły się z kiczem. Czasami Państwo Młodzi zamawiają zdjęcie, którym dekorowany jest tort, co jest fajna alternatywą jeśli nie mamy sprecyzowanego pomysłu.
Co z ilością tortu jaką zasadą się kierować? Na każde 10 osób przypada 1 kg tortu, jest to ogólnie przyjęta zasada. Osoba przyjmująca zamówienie na pewno pomoże wam odpowiednie obliczyć ilość kilogramów. Jeszcze nie byłam na weselu na którym by zabrakło tortu, a wręcz przeciwnie.
Jeśli decydujecie się na tort piętrowy, ustalcie w jaki sposób będzie on podawany i jak wyglądają stelaże, czy będą widoczne czy zasłonięte, a może podane będą w inny sposób. Warto dopytać, aby nie było niedomówień. Jeśli nie jesteście miłośnikami tortów, nie ma co się martwic jest dla was rozwiązanie. Możecie wybrać pomiędzy babeczkami lub cupcake (ciasteczka serwowane w kieliszku), albo mini torcikami. Jest to ciekawa perspektywa dla osób lubiących się wyróżniać lub jako dodatek tradycyjnych ciast. Koszt takiego przysmaku to ok 6 do 9 zł za sztukę, a prezentuje się to przeuroczo i przesłodko.
Poniżej w kilku punktach podsumowuję co należy zadać sprzedawcy w wyborze tortu:
-poproście o portfolio potencjalnych kandydatów na tworzenie waszego tortu, dzięki temu łatwiej sprawdzicie czy odpowiada wam styl tworzenia przez danego cukiernika
-zapytajcie czy istnieje możliwość degustacji
-upewnijcie się czy cukiernik wziął pod uwagę wasze pomysły i czy nie naliczy dodatkowych opłat
-zapytajcie się o dowóz tortu na salę i ewentualne koszty
-wstępnie zapoznajcie się z terminami cukierni na ile wcześniej należy takie zamówienie złożyć
-ważne, aby wszelkie ustalenia były spisane na kartce, abyście mieli dowód co było wcześniej uzgadniane w razie reklamacji
Pewnie powiecie, wszystkie kwestie omówione, a co z ceną za taki tort? Wszystko zależy od tego z czego jest zrobiony, w jaki sposób jest udekorowany, jaki ma kształt. Ceny tortu jak i ciast podawane są z reguły za kilogram, wahają się w granicach od 35 zł do nawet 400 zł. Tort szwedzkiej księżniczki Wiktorii i księcia Daniela ważył nie bagatela 300 kg. i przypominał czterolistną koniczynę, a tort grace Kelly i księcia Rainiera na wierzchołku posiadał klatkę z gołębiami, która się otworzyła podczas krojenia przez Państwa Młodych. Wole nie wiedzieć ile ich kawałek słodkości kosztował i czy był taki dobry jak wyglądał. Jak widać pomysły są niezliczone, a zdolność cukiernika nieograniczone w cudach.
Tak jak zawsze pomysłów, propozycji milion tylko budżet nieco skromniejszy. Kawałek słodkiej przyjemności musi być. Będzie widniał w pamiątkowym albumie wspomnień z wesela.
Słyszeliście na pewno o wiejskim stole, rybnym , serowym, ale coraz częściej nie tylko w celu zastąpienia innych ciast, ale dodatkowo jako wystrój, robione są przez cukierników różnorodne szaleństwa cukiernicze. Od pralinek po babeczki. Nie tylko raj dla najmłodszych, ale dla tych nieco starszych również. Na samą myśl cieknie mi ślinka.
W ramach podziękowań dla rodziców lub gości zamawiane są spersonalizowane cukierki lub też makaroniki, ciasteczka czy inne pyszności. Jeśli chodzi o cukierki można kupić w sklepie w odpowiednim kształcie, wydrukować grafikę na komputerze i poprzyklejać na każdym. Mniejszy wydatek i w dodatku jaka satysfakcja z własnoręcznie pakowanych cukierasów.
Łakomczuchy na co czekacie spisywać najlepsze cukiernie i szybko ,,zasuwać” na degustację tych wszystkich pyszności. Smacznego!!!